We bevinden ons allemaal ergens op het continuüm tussen een volledige groeimindset en een 100% fixed mindset. Waar zit jij op die lijn en hoe ben je daar gekomen?
Om te beginnen kan je mindset behoorlijk verschillen per leergebied. Zo heb ik op het gebied van klussen in en om het huis een behoorlijke fixed mindset; het liefst roep ik meteen de hulp in van een handige buurman of de kenner in de bouwmarkt. Daarentegen op het gebied van manegement en leiderschap zit ik meer richting een groeimindset; ik voel dat ik daar veel kan leren en verbeteren door naar andere mensen te kijken, door te lezen en door ervaring op te doen. Ik vind het ook leuk om op dat gebied nieuwe inzichten en vaardigheden op te doen, terwijl ik dat bij het betegelen van een badkamer nog nooit zo ervaren heb.
Blijkbaar heb ik bij het klussen een paar belemmerende overtuigingen ontwikkeld die mij in de weg staan om daarin te groeien. Zoiets als: klussen is een vak en niet voor mij weggelegd of ik heb nou eenmaal twee linkerhanden. Maar een belangrijke vraag is dan: ‘Is dat zo?’ Eigenlijk heb ik bij verschillende verhuizingen in de afgelopen 10 jaar ook wel ervaren dat ik hierin veel kan leren, dat als ik wat informatie inwin er ook heel veel zelf te doen is en dat ik heel tevreden kan zijn over de zelfgemaakt horren op de slaapkamers en die strak geschilderde kozijnen.
Belemmerende overtuigingen kom je vaak en bij veel mensen tegen. Opvoeders, leraren, leidinggevenden of collega’s kunnen daar echter een belangrijke rol in spelen door het stellen van de juiste vragen of door het geven van effectieve feedback. Ik kom daar in mijn volgende blog op terug.
Ten slotte een citaat uit de coachingskalender van 2009;
Sommige mensen zullen nooit iets leren, omdat ze alles te vroeg begrijpen.